+32486373066 info@thebackupplan.be

Biografie

2007

We schrijven ergens in het jaar 2007 als in Rotselaar 5 kerels als bij toeval de handen in elkaar slaan en een pact sluiten. Nadat Yannick De Pauw, de toenmalige heiland van cult-metal-groep Venial Embrace bijna een oog verloor na een legendarisch optreden in Herentals, besloten zijn toenmalige roadies om er een ludieke ‘herdenkings-hit’ over te schrijven met als titel ‘MIJN DIK OOG’. The Backup Plan is geboren… Samen zullen ze de wereld veranderen met hun muziek, met liederen over eigen belevenissen, al dan niet beleefd onder invloed van het vloeibare goud. Ze weten ook precies hoe ze hun missie zullen aanpakken: Met Nederlandstalige rock ’n roll die ze combineren met ludieke teksten met een boodschap, zullen ze al wat slecht is in de wereld bestrijden. Na wat groeipijnen en muzikale pijnscheuten (met de nodige wissels in de bezetting) is The Backup Plan klaar om de boodschap over te brengen aan al diegene die het horen willen. Met invloeden van onder meer Lenny & De Wespen, Belgian Asociality, CPeX, Plastic Bertrand, Katastroof en zoveel meer hebben ze hun unieke stijl ontwikkeld en zullen ze overal waar ze komen de mensen proberen te overtuigen van hun pure en natuurlijke kracht! Deze missie slaagt en brengt hen tot ver over de gemeentegrenzen (tot zelfs de AB en Botanique in Brussel). Ze verdwalen zelfs enkele keren in het verre Nederland…

2012 (NOVEMBER om precies te zijn)

Helaas, de missie die de 5 dappere krijgers ooit zo kort bij elkaar bracht, zorgt voor heel wat heibel. Het solide en krachtige wapen begint hoe langer hoe meer in verval te raken. Het ene lid stort zich op drank en vrouwen, terwijl het andere zich tegoed doet aan vrouwen en drank. Donkere wolken pakken samen boven de groep en een definitief einde lijkt IS onafwendbaar. Ruzies, bedrog en nog wat meer vieze en vuile woorden zorgen ervoor dat de 5 leden niet langer door 1 deur kunnen. Het laatste concert dat de groep speelt op Backupfest 2012 is er dan ook één met een dubbel gevoel.

De maanden die volgen zijn een donker en zwart hoofdstuk in de geschiedenis van de moderne muziek. Drummer Bram Vandermotte zwerft de ganse wereld rond op zoek naar de verlichting, terwijl Tomas Tintel deze verlichting vindt in zijn werk als lichttechnieker. Yannick De Pauw, die zich ondertussen ontpopte tot de Rotselaarse Mozart, bleef verder knokken aan de moeilijke weg in de muziekbusiness, een moedige beslissing die langzaam maar zeker zijn vruchten begon af te werpen. Kristof Vandegaer vluchtte naar Mechelen, waar hij in de schaduw van de Sint-Romboutstoren als ambtenaar probeerde op te boksen tegen de harde wereld van de politiek en zanger en frontman Jeroen Degent ging terug naar zijn roots: kinderen entertainen en lego-kastelen bouwen.

Eind goed al goed?

2014 (MAART)

Na een pauze van anderhalf jaar, gebeurde dat wat reeds eeuwen in de sterren stond geschreven: The Backup Plan komt terug, sterker en krachtiger dan ooit! Toevallige ontmoetingen van de 5 Backuplanianen, legden een gemeenschappelijk gemis bloot. Een naaktheid die alleen maar kon worden bedekt door 1 iets: opnieuw samen muziek maken. Afspraken werden gemaakt, nieuwe snaren werden gekocht, repetitiekoten werden afgehuurd met één doel: beter, krachtiger, meer Backup Plan! Een keuze die meteen zijn effect had: nieuwe nummers met een nieuw geluid!

Nu, in 2015, timmeren ze langzaam maar zeker voort aan de weg met een set die strakker klinkt als voorheen… The Backup Plan is er klaar voor!


BEZETTING:

– JEROEN DEGENT (Zang)
– YANNICK DE PAUW (Gitaar + Backing Vocals)
– TOMAS TINTEL (Gitaar + Backing Vocals)
– KRISTOF VANDEGAER (Bas)
– BRAM VANDERMOTTE (Drums)