+32486373066 info@thebackupplan.be

De Nieuwe Lichting ’17 van Studio Brussel: De Keerzijde van de Medaille

the-backup-plan-de-nieuwe-lichting

Wat voorafging

Op dinsdag 18 oktober 2016 krijgt bassist Kristof Vandegaer, aka Gaere, telefoon van Studio Brussel. Het geweldig fijne nieuws dat The Backup Plan geselecteerd is voor de nieuwe lichting van De Nieuwe Lichting wordt hem in het oor gefluisterd. Het is middag en op uitdrukkelijke vraag van de andere kant van de telefoon, besluit Kristof het nieuws in beperkte kringen te verspreiden. Hij laat op enthousiaste wijze aan de andere bandleden weten wat er hen die avond te wachten zal staan en dat hij opnieuw telefoon zal krijgen om via dat medium het ingeschreven lied (‘Strijdlied’ nvdr) wat te promoten. Gaere, die in het verleden al wat interviews tot een goed einde wist te brengen, kreeg dan ook het terechte vertrouwen van zijn muzikale compagnons.

En zo geschiedde… Iets na de klok van 20u horen we, samen met de rest van Vlaanderen, de hemelse stem van Michèle Cuvelier zeggen “Zo zou Rammstein klinken als het Belgen zouden zijn…”. De voorbode van wat een prachtig eerste interview op de Nationale Radio moest worden. Kristof klonk een tikkeltje zenuwachtig, maar de manier waarop Michèle hem bij de hand pakte en professioneel doorheen het interview loodste, was van een zelden gezien niveau. En het mag gezegd, Gaere begon voortreffelijk en kwam in de huiskamer binnen als de sympathieke gozer die hij al heel zijn leven is. Menig moeders belden naar Studio Brussel om de gegevens van onze ideale schoonzoon te ontfrutselen bij de Redactie van ‘Zender’. Maar ook zij bleven, zoals het een echte redactie van ‘Zender’ ook mag worden aangeschreven, uiterst professioneel.

En toen gebeurde het, als een donderslag bij heldere hemel. Op de vraag waarom we als Nederlandstalige Rockgroep een Engelstalige naam hebben, wist onze fijnbesnaarde Kristof het meest perfecte antwoord te formulieren, maar TOEN… Michèle wilde graag nog wat meer weten over de early days (bewust Engels hier) van The Backup Plan -de covergroepperiode- gebeurde het ondenkbare. Kristof antwoordde: “…en liefst nog in de eigen taal ook, want ONZE ZANGER ZIJN ENGELS WAS NU NIET FENOMENAAL GOED”… Wat volgt is een gênant gegniffel langs beide kanten. *stilte* De ravissante Cuvelier voelde ongetwijfeld het slippertje op de tong van Kristof aan en probeerde het met een lach wat te verbloemen, terwijl de onverwachte sneer, en ja dat was het zeer zeker, van K. VDG uit M. wel heel hard aan leek te komen bij Jeroen, de nietsvermoedende luisteraar aan de andere kant van het radiobakje.

“…want onze zanger zijn Engels was nu niet fenomenaal goed”  

Wat daar nog een hele tijd voor voorafging

Wat de bassist, na al die jaren van vriendschap, kameraadschap en vertrouwen, bezielde om het oud zeer van Jeroen Degent als oude koeien uit de gracht te halen, is tot op heden heel erg onduidelijk. Zeker is wel dat de oude wonde weer volledig werd opengereten door de onverwachte uppercut uit de mond van Gaere -wat-kan-die-man-spelen-. Deze wonde werd gemaakt toen Jeroen nog school liep in het Koninklijk Atheneum te Aarschot waar hij in het 4de middelbaar voor een Mondeling Examen Engels stond. Vol zelfvertrouwen stapte hij die ochtend het klaslokaal van Meneer Geens binnen.

Terwijl het grootste deel van de klas het schriftelijke gedeelte mocht invullen, werd er steeds een duo uitgepikt die vooraan in de klas, vlak tegenover de leerkracht, het mondelinge deel konden afleggen. Het mondelinge deel bestond uit een alledaagse activiteit die werd bepaald aan de hand van kaartjes. Toen het de beurt was aan J.D. uit W., had hij zijn zenuwen redelijk goed onder controle. Ook toen het thema van het gesprekje “in the shop” werd getrokken, was er nog geen vuiltje aan de lucht. Jeroen kreeg de rol van “klant”, terwijl zijn klasgenoot de rol van “winkelbediende” kreeg toegewezen.

Het gesprek begon goed tot de conversatie kwam tot het punt dat Jeroen zou vragen in welke rayon hij precies de chocomelk zou vinden. In al zijn enthousiasme vertaalde hij chocomelk als “Brown Milk” in plaats van het enige juiste Chocolate Milk. Zich van geen kwaad bewust en na de tussenkomst van meneer Geens “So you want brown milk”, antwoordde Jeroen heel vastberaden: “Yes sir, brown milk!”. Wat volgde was een lachconcert dat, in het hoofd van Jeroen toch zeker, minutenlang duurde. Zowel de leekracht, als zijn mede-studenten begonnen te lachen, gieren, brullen, ROFLOL.

“Yes Sir, brown milk!”

bullying

 

(Een voorbeeldfoto van het pestgedrag, daar de echte foto’s als te expliciet werden bestempeld)

 

De moed zakte onze -iedereen kan zich immers eens verspreken he seg!- vriend in de schoenen en de rest van het examen verliep heel erg moeizaam. Ook na het examen bleef de Brown Milk hem achtervolgen. De pesterijen, waar we uit respect niet verder op zullen ingaan, namen ongekende proporties aan. Jeroen besloot dan ook om een drastische beslissing te nemen. Nooit nog zou hij Engels praten in het openbaar of in het bijzijn van anderen. (wat enigszins hetzelfde is)

Wat voorafging, maar niet zo lang als de tweede voorafgang, maar wel langer geleden dan de eerste voorafgang.

Toen The Backup Plan werd opgericht werden bepaalde artistieke keuzes gemaakt. Er werd geopteerd om Engelse covers te brengen voor al die het horen wilde. Het hele muzikale wereldje was nieuw voor “Jerre” en dus wilde hij geen slechte eerste indruk maken en dus stemde hij, ondanks enige aarzeling, toe. De toenmalige bandleden spaarden de harde kritiek om het nodige zelfvertrouwen te geven aan hun frontman. Toen, na een zoveelste mislukt optreden, de maat vol was bij de rest van de groep, werd het even hard gespeeld.

De Engelse covers werkten niet, want het niveau van het Engels was absoluut niet om naar huis te schrijven. Er moest een oplossing worden gezocht… Die kwam er ook, toen Yannick De Pauw (de huidige gitarist van The Backup Plan nvdr.) zijn oog bijna verloor na een optreden met zijn toenmalige band Venial Embrace. Omdat een absolute tribute-song niet kan ontbreken na zo’n avontuur, besloot Jerre het in het Nederlands te doen. ‘Mijn Dik Oog’ en de wedergeboorte van The Backup Plan waren een feit!

Het Engels werd sindsdien niet meer uit de kast gehaald en de Nederlandstalige eigen nummers kwamen meer en meer op de voorgrond. Voor Jeroen een ware bevrijding en meteen ook het ideale moment om een donkere tijd achter zich te laten…

“Mijn Dik Oog en de Wedergeboorte van The Backup Plan, waren een feit!”

Wat zich nu afspeelt

De donkere tijd lag ver achter Jerre en The Backup Plan, maar het interview met de immer-prachtig-klinkende Michèle Cuvelier en Kristof Vandegaer, neen, daarvan is het laatste nog niet gezegd.

We vroegen Jeroen om een korte reactie, maar buiten een ‘als ik nu ga reageren, gaan het enkel de emoties zijn die spreken en ik heb even tijd nodig om deze nieuwe klap te verwerken en na te denken’, bleef het erg stil ten huize Degent.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…