+32486373066 info@thebackupplan.be

RockRally Wild in ’t Park – Een voorbeschouwing met bassist Kristof.

Gaere

Donderdag 18 februari, 15u07, ergens in Mechelen. We zijn op zoek naar Kristof Vandegaer, sinds het prille begin al de bassist van The Backup Plan en tevens een gerespecteerd ambtenaar van de Stad Mechelen. Na het invullen van formulier A42 (en nadien ook formulieren B203 en A941b) en de ietwat typische kastjes-muurtjes-doorverwijzingen, is het dan toch mogelijk om een gesprek te hebben met de man hemzelve. We vinden het sujet in kwestie in de plaatselijke elektrozaak (Je weet wel, die met als slogan ‘je bent toch niet gek?!) en dat slechts 53 minuten voor het einde van zijn werkdag. Hoog tijd om wat vragen te stellen:

Kristof, het heeft wat voeten in de aarde gehad om je te kunnen spreken, maar we zijn blij dat we je uiteindelijk hebben gevonden! Ik zal maar meteen ter zake komen: PROFICIAT met jullie selectie voor de Rockrally van Wild in ’t Park!

K: (lacht) Dankjewel! Toegegeven, die selectie kwam voor ons toch wel wat onverwacht. Het dagelijks stemmen, of beter laten stemmen, bleek toch niet zo eenvoudig te zijn. Via alle mogelijke moderne kanalen hebben we onze fans nochtans opgeroepen om dagelijks een gele briefkaart, fax of telegram te sturen naar de organisatie van Wild in ’t Park, maar er zal daar toch iets moeten misgelopen zijn, wat duidelijk maakt dat de hedendaagse technologie toch nog niet op punt staat…

Euh… 

K: …Ik durf te stellen dat foutjes maken natuurlijk al eens kan gebeuren en wil dus absoluut geen kwaad woord spreken over de organisatie. Laat dat duidelijk zijn! (Ernstig) Het zijn uiteindelijk ook zij die ervoor hebben gezorgd dat wij, ondanks de vermoedelijke sabotage van andere groepen met de weinige stemmen tot gevolg, toch naar Herent zullen mogen afzakken om de strijd aan te gaan tegen de andere kandidaten.

Jullie verzamelden slechts 56 stemmen, terwijl het absolute stemmenkanon 3 WAY STEREO er maar liefst 3432 kon bemachtigen. Waarom zou de jury jullie dan toch gekozen hebben?

K: Als je weet dat 47 van die 56 een stem was die ik heb gegeven, is dat voor ons een absoluut raadsel! (lacht) Ik vermoed dat de jury toch iets zal zien in onze groep en gelooft in de boodschap die wij trachten te verkondigen. We zijn ze daarvoor ook zeer dankbaar en gaan er alles aan doen om dat vertrouwen niet te beschamen.

Hebben jullie al een strijdplan in gedachte? Hoe gaan jullie het aanpakken?

K: Ik denk eerlijk gezegd dat we moeten doen wat we altijd doen: smerig hard rocken. Ok, we hebben respectievelijk 3.376, 2.496, 2.205 en 1.559 stemmen minder dan de andere deelnemers (Kristof haalde hiervoor even zijn zakrekenmachine uit zijn binnenzak), maar zaterdag beginnen we allemaal weer van 0 en dat is wat telt. Als je dan even logisch doordenkt en bedenkt hoe hard de anderen hun best zullen moeten doen om hetzelfde aantal stemmen te halen en dat allemaal op 1 avond, dan denk ik dat het voor ons in theorie gemakkelijker zal zijn en we dus niet kansloos zullen zijn.

 

Een set spelen die slechts 20 minuten mag duren lijkt me voor jullie absoluut niet evident, hoe zal de setlist er uit zien?

K: Ik kan jullie nog niets verklappen over de setlist, maar wat ik al wel kan zeggen is dat we twijfelen tussen het spelen van, in onze bescheiden mening, onze beste nummers OF het spelen van alle nummers in ons oeuvre, maar dan 3x zo snel OF van alle nummers de beste 90 seconden spelen. Zonder mijn mening te willen opdringen (Kristof is absoluut voorstander van het spelen van de beste 90 seconden van elk nummer), durf ik te stellen dat we toch nog wat repetitietijd zullen nodig hebben om de snaren van de verschillende leden in de gelijke toon te stemmen. (Knipoogt)

De tegenstand zal zaterdag niet van de poes zijn en zij hebben duidelijk wel een hele resem aan fans die hen steunen. Wat denk je van de andere groepen?

K: Het lijken me een aardig stelletje nozems bij elkaar, het zal ongetwijfeld een fijne avond worden daar in de Wildeman. (Lacht) Neen serieus, ze hebben allemaal wel iets dat aanspreekt vind ik. 3 Way Stereo is zo’n groep die geen blad voor de mond neemt. Ze zijn direct, hard, ruig en ze smijten constant met een heerlijk in-your-face-motherfuckers-gevoel én… ze zijn van Baal, een niet te onderschatten factor die zeker zal mee spelen. Dan heb je Days Of Depths: Op hun facebook staat er bij hen als genre ‘filmmusic’ en dat is ook het gevoel dat ik krijg als ik naar hun nummers luister. Een enorme gelaagdheid samen met vele afwisselende gevoelens creëren een sfeer waar je als luisteraar helemaal in kan worden opgeslokt. Zeer fijn! Bij Dirty Toy Company valt me meteen het specifieke stemgeluid van de zanger op. De hoogtes die hij haalt doen me denken aan Justin Hawkins van The Darkness. Heel erg benieuwd naar deze mannen uit het exotische Glabbeek. En dan is er tenslotte nog Soundrascalz die net zoals wij zijn uitgekozen door de jury. Met hun bling uit de Bronx van Leuven zullen ze er ook in Herent ongetwijfeld een feestje van maken. Wat maakt dat het eigenlijk muzikaal gewoon een TOPavond zal worden. Het zou zo het programma kunnen zijn van de 4de en extra dag op Wild in ’t Park 2016? Lijkt me wel ja!

 

Best wel veel lieve woorden voor de rechtstreekse concurrenten van The Backup Plan…

K: Versta me niet verkeerd, zaterdag gaan ze allemaal KAPOT! (lacht) Het zijn 4 groepen die het naar mijn gevoel allemaal wel verdienen om op dat podium van Wild in ’t Park te spelen, maar er kan er maar eentje mee met ons ook effectief staan natuurlijk. (knipoogt)

Dat klinkt wel erg zelfzeker voor een ambtenaar.

K: Hela hela! Ook wij ambtenaars hebben al wel eens een zelfzeker moment. Wie er ook zal winnen zaterdag, het lijkt me echt de moeite om naar de Wildeman af te zakken.

Nog een laatste boodschap aan de vele fans die dit interview zullen lezen?

Ik zou graag afscheid nemen met wat stemadvies: Als aanwezig fan moet je 3 stemmen uitbrengen. 2 daarvan mag je aan je favoriete band geven en de 3de moet je aan een andere kandidaat schenken. Je ZOU kunnen stemmen voor een andere grote kanshebber, maar ik stel voor dat jullie die 3de en laatste stem aan ons, The Backup Plan geven. Jullie favoriet door, wij door… Dat lijkt mij een win-win… eentje van de zuiverste graad zelfs!

Bedankt Kristof, onze stem heb je!