+32486373066 info@thebackupplan.be

INTERVIEW: Jeroen Degent

11058448_10153210739318571_7386043825429592666_o

Op een druilerige vrijdagavond in september weten we Jeroen Degent te strikken. De zanger van The Backup Plan is na vele verwoede pogingen bereid om te praten over het verleden, het heden en toekomst van deze cult-groep uit Rotselaar. We ontmoeten hem in een semi-donkere kroeg in Leuven waar hij eenzaam aan de toog zit en duidelijk niet zijn eerste pintje voor zijn neus heeft staan. Met ietwat klamme handen en alle moed die ik bij elkaar kon scharen, zet ik me naast hem aan de toog.

Jeroen, om te beginnen bedankt om wat tijd vrij te maken voor een interview. Hoe komt het dat we je zo moeilijk te pakken krijgen om wat vragen te beantwoorden?

J: Wat veel mensen misschien niet weten is dat ik éénmaal ik van het podium ben gestapt, best wel graag op mezelf ben. Het beest dat tijdens onze set naar buiten komt maakt dan plaats voor een rustige, zelfs triestige, plant. Mensen die me na een optreden aanspreken zullen dat zeker kunnen beamen dat ik niet altijd overloop van enthousiasme. Niet dat ik niet enthousiast ben, integendeel, ik ben dat gewoon eerder op een nogal passieve manier.

Ook hier in Leuven kies je, waarschijnlijk bewust, voor een hoekje van de toog. Niet toevallig net het hoekje van de toog waarvan de lamp dringend mag vervangen worden. Een bewuste keuze?

J: Je moet begrijpen dat ik, en dit zal ongetwijfeld raar klinken, niet zo heel graag in de belangstelling sta. Ok, ik ben zanger van The Backup Plan en word gezien als het gezicht van de groep, maar zo voel ik me absoluut niet als ik mijn roze kostuum niet aan heb. Pas dan voel ik mij helemaal de zanger, helemaal de frontman, krijg ik de nodige allures om er helemaal voor te gaan. Doe ik nadien mijn ‘Jeroen-kleren’ aan, dan ga ik het liefst op in het grote geheel.

Je bent dus op het podium iemand anders?

J: Ik zou dat niet echt iemand anders noemen. Een deel van mij is die uitbundige, luidruchtige, mediageile zanger die zich best wel veel allures durft aanmeten als hij op het podium staat, maar dat is maar een stukje van de persoon die ‘Jeroen’ is. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om dat stukje ook naar buiten te laten komen en binnen The Backup Plan gebeurt dat in de meest ideale omstandigheden.

Ik kom graag nog even terug op jullie nogal opvallende kostuums. Vanwaar het idee om het podium te bestijgen als een groep discogetinte fluostiften?

J: Dat is op een bepaald moment een bewuste keuze geweest. We wilden niet de zoveelste groep in de rij zijn, maar een blijvende indruk achterlaten. Als het niet onze typische Backupplan-nummers zijn, dan zijn het zeker onze prachtige kostuums. (lacht) Na onze break koos ik wel voor de ‘behaarde’ variant van mijn kostuumvest (Jeroen gaf zijn vorige vest weg bij het afscheidsconcert nvdr.) en dat is soms echt serieus afzien, maar hey ‘alles voor de show!’.

Je haalt de ‘typische Backupplan-nummers’ aan. Is het toeval dat je nummer per nummer kan plaatsen ‘in de stijl van…’ één of andere grote rockband?

J: The Backup Plan staat voor rock ’n roll en keihard knallen en dat willen we absoluut doen. Het warm water hoeft echt niet steeds opnieuw uitgevonden te worden, het volstaat soms om wat warm je eigen geur en kleur te geven en dat is hetgene waar we keer op keer in slagen. Uiteraard worden we beïnvloed door bekende rockgroepen, maar we geven er denk ik toch genoeg eigenheid aan om het een volwaardig Backup Plan-nummer te noemen.

Hoe gaan jullie aan de slag als jullie een nieuw nummer willen schrijven? 

J: Yannick (De Pauw) en ik hebben het grootste aandeel in het songwriten. De teksten komen meestal van mezelf, maar het muzikale deel wordt ontwikkeld in het muzikale brein van Yake. Ik kan niet beschrijven hoe geniaal Yannick is in het omzetten van een idee naar een volwaardige song. Ik geef hier en daar wat aanwijzingen, maar bij Yannick gaat het allemaal zo vlot… Ik sta daar nog steeds keer op keer van te kijken wat die man allemaal kan… ZOTJES!

De teksten van de Backupplan-nummers kan je op z’n zachts gezegd ludiek noemen, van waar komt die inspiratie?

J: De ideeën voor de teksten ontstaan op verschillende manieren. Soms hoor je op tv een fantastische zin die blijft hangen, je ziet op festivals grappige personen rondlopen, je maakt bepaalde dingen mee die leiden tot een nieuw nummer of soms heb je voldoende gedronken aan de toog en volgt het ene mogelijke thema na het andere. Ja, aan de toog ontstaan echt wel veel goede ideeën… En ook wel wat minder goeie…

Over onze ontmoeting hier zou dus ooit wel eens een Backupplan-nummer kunnen verschijnen?

J:  (Lacht) Dat denk ik niet, sorry. (lacht harder)

Iets anders dan: Tomas Tintel verliet onlangs de groep. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de toekomst van The Backup Plan?

J: Tomas besloot om de groep te verlaten en dat vonden we allen erg jammer. Hij zorgde destijds voor een serieuze kwaliteitsinjectie en we zijn Tomas dan ook heel erg dankbaar voor wat hij in al die jaren voor de groep heeft betekend. Dat wil echter niet zeggen dat zijn vertrek het einde is voor The Backup Plan. We zullen via een TV-format op zoek gaan naar een nieuwe gitarist, die onze nieuwe ‘witte ranger’ kan worden. (Tomas trad op in een maagdelijk wit kostuum nvdr)

Welke kwaliteiten moet de toekomstige gitarist van The Backup Plan zeker bezitten?

J: Naast een goede gitarist is het vooral erg belangrijk dat hij of zij iemand is die echt past bij de rest van de band. Met het regelmatig naaktlopen van onzen Bram, de ambtenarij van onze Gaere en de drankproblemen van Yake en mezelf, MOET je echt wel kunnen omgaan. Een professionele psycholoog/gitarist lijkt mij best wel handig, maar iemand met aanvullende problemen is uiteraard ook welkom.

Jullie bestaan al heel wat jaren, wordt het niet eens tijd voor een full-cd?

J: Auw, dat doet best pijn. De vinger op de wonde. Nu, we zijn om te beginnen een absolute LIVE-band en we willen vooral heel erg veel optreden, maar de vraag om een volwaardig product wordt steeds luider. We hebben al wel eens een demo’ke uitgebracht en zelfs een live-dvd, maar ik kan verklappen dat we bezig zijn met een echte CD. Normaal ging dat iets zijn voor dit najaar, maar door Yake zijn Canada-plannen (Yannick gaat 2 maanden op prospectie naar Canada nvdr), stellen we dit graag nog even uit. We mikken nu op het voorjaar van 2016.

En in tussentijd?

Naast onze dagdagelijkse bezigheden zullen we nog verder schrijven aan wat nummers. Er zitten nog wat songs in de koelkast die nog afgewerkt kunnen worden, dus daar gaan we zeker werk van maken. Ondertussen volgen we ook Yannick zijn avonturen aan de andere kant van de oceaan, zorgt Gaere ervoor dat de ambtenarij in Mechelen niet uitsterft en zal Bram geregeld nog wat naaktlopen en ik… Ik ga nog een pintje bestellen! Schol!

Schol Jeroen! Schol!